Háromdimenziós ismerkedés a fizika világával

A Newton fizika oktatószoftver 4.2 változatában a kinematika, dinamika, egyszerű gépek, elektromosság, mechanizmusok, termodinamika, optika és statika szinte valamennyi területét megismerhetjük. Az oktatóprogram egy virtuális, három dimenziós világot jelenít meg, amelyben a fizika törvényei alapján mozognak a testek. Ebben a környezetben kísérleteket építhetünk fel néhány egyszerű lépés végrehajtásával és tanulmányozhatjuk azok viselkedését interaktív módon. A programot számos elõre összeállított példa kíséri, melyek igény szerint tovább módosíthatóak.

A kísérletek összeállításánál szabadon választhatunk az elõre elkészített objektumok közül. Az egyszerûbb geometriai testektõl (például golyó, hasáb, henger, kúp) az összetettebb tárgyakig ( lejtõ, állvány, kisautó,...) sokféle építõelem áll a rendelkezésünkre. Ezeket összeköthetjük rúgókkal, csuklókkal, fizikai paramétereiket (pl. tömeg, rugalmasság, súrlódás) tetszés szerint állíthatjuk, és erõt, forgatónyomatékot, sebességet rendelhetünk hozzájuk.

Ezen kívül használhatunk 3D modelltervezõ programokat saját modellek rajzolására, ha az elmenthetõ az ismert VRML2.0 formátumban, mivel ezeket a Newton is képes importálni.

Az elkészített vagy megnyitott kísérletet elindítva a testek mozgásba lendülnek a kényszerek által meghatározott pályák mentén, útjukat folytonosan változó sebesség- és erõvektorok kísérik. Mindez filmszerûen pereg le szemeink elõtt és ezt a filmet el is menthetjük egy AVI formátumú fájlba.

Az összeállítást magyarázó szövegekkel, képletekkel, diagramokkal tehetjük teljessé. A diagramra könnyen felvehetjük a testek tetszõleges paramétereinek görbéit, mint például a koordinátakomponenseket, vagy az energia, impulzus mennyiségeit. A görbék mellé rajzolhatunk elméleti számolás során kapott képleteket is, így ez összehasonlíthatóvá válik a szimulált eredményekkel. A program lehetõséget biztosít a fizikai mennyiségek más mértékegységben való kijelzésére is.


 
Copyright © 2018 DesignSoft Kft. Minden jog fenntartva.